Barcelona Player Ratings vs Athletic Bilbao: 9/10 trio Messi, Pedri, de Jong run the show; rest krijgt 6 of hoger

Lionel Messi, Pedri en Frenkie de Jong waren van groot belang toen Barcelona woensdag Athletic Bilbao met 3-2 wist te verslaan.

Barcelona maakte de slechtst mogelijke start van de wedstrijd, toen Inaki Williams Athletic Bilbao in de derde minuut op voorsprong zette, door Marc-Andre ter Stegen van net binnen het strafschopgebied te verslaan nadat hij een halfslachtige uitdaging van Clement Lenglet had ontweken. Maar nadat Bilbao de eerste helft had gedomineerd, kwamen de bezoekers langzaam in de wedstrijd.

In de 14e minuut kwam de stand weer gelijk, toen Frenkie de Jong met een enorme opmerkzaamheid en beweging op de lange pass van Lionel Messi afging en de bal in een lus naar de vrijstaande Pedri kopte, die de bal in het net kopte. Zeven minuten na rust zette Pedri Messi op het juiste been, nadat hij Unai Simon op het verkeerde been had gezet.

Barcelona bleef aandringen en kansen creëren en het was Messi die net na het uur weer op het scorebord stond, toen hij op het juiste moment op de juiste plaats stond om de snoeiharde bal van Antoine Griezmann om te zetten. Messi werd ook twee keer gestopt door het houtwerk en het was een wonder dat Barcelona de score niet verder had opgevoerd dan Bilbao in het laatste kwartier van de wedstrijd.

Bilbao kreeg nog hoop op een late comeback toen aanvoerder Iker Muniain in de laatste minuut van de speeltijd een briljant doelpunt van grote afstand scoorde. Barcelona hield echter stand en pakte de drie punten, waardoor het derde staat op de ranglijst van La Liga. The Hard Tackle is nu de baas over de mannen van Ronald Koeman na de cruciale zege op Athletic Bilbao van woensdag.

Marc-Andre ter Stegen: 6/10

Embed from Getty Images

Er waren andere Barcelona-sterren die meer schuld hadden aan de openingstreffer die Inaki Williams scoorde. Met de kwaliteit die hij heeft, had ter Stegen de inzet van de Athletic Bilbao aanvaller echter beter kunnen pareren. Met een paar reddingen hield Barcelona de voorsprong in stand. Hij kon echter niets uitrichten om Iker Muniain af te stoppen.

Sergino Dest: 6/10

Dest begon slecht aan de wedstrijd en het was hij die hogerop balverlies leed voordat Bilbao de snelle tegenaanval ontketende die resulteerde in het eerste doelpunt. Daarna zette hij verdedigend echter geen stap meer verkeerd en won hij elk van de drie duels die hij op de grond aanging. Maar dit was weer zo’n wedstrijd waarin zijn eindproduct niet op niveau was. Daar moet hij iets aan doen.

Ronald Araujo: 7/10

De beste van het stel achterin bij Barcelona. Araujo maakte een paar cruciale tackles, ruimde 4 keer op en onderschepte een paar keer, terwijl hij 6 van de 7 duels won die hij aanging. Aan de bal liet hij zien dat hij steeds beter wordt, hij verloor slechts 4 keer balbezit terwijl hij Barcelona naar voren probeerde te schuiven.

Clement Lenglet: 6/10

In een vergeetachtig begin van de wedstrijd liet Lenglet veel te wensen over met zijn halfslachtige uitdaging om Inaki Williams in zijn spoor te stoppen. Daarna ruimde de Fransman echter goed op en was hij bijzonder imposant in de lucht. Nauwkeurig als altijd met de bal aan zijn voeten, slechts 5 passes misplaatst.

Jordi Alba: 6.5/10

Dit was een zeer on-Alba-achtig optreden van de Spanjaard, die niet veel kansen kreeg om de kansen te maken. Hij creëerde wel één grote kans en was betrokken bij de opbouw van het tweede doelpunt van Lionel Messi, maar voor de rest vormde hij nauwelijks een bedreiging. Verdedigend was hij behoorlijk solide en maakte maar liefst 6 onderscheppingen.

Pedri: 9/10

1 – Met 18 jaar en 42 dagen is @FCBarcelona’s Pedri González 🇪🇸 de jongste speler geworden die zowel scoorde als assist gaf in een wedstrijd van @LaLigaEN in het nieuwe San Mamés. Doop. pic.twitter.com/jkkIK8sFwZ

– OptaJose (@OptaJose) January 6, 2021

Er is gewoon geen houden aan het kleine genie, die weer eens sterk betrokken was bij de laatste derde. Het wonderkind was de eerste op de juiste plaats op het juiste moment om de gelijkmaker voor Barcelona binnen te koppen. Het geniale moment van de avond was echter dat Pedri met een slimme back-heel flick Messi op zijn eerste zette, nadat hij Unai Simon op het verkeerde been had gezet. Creëerde ook nog 2 kansen.

Sergio Busquets: 6/10

Een wedstrijd van slagen en missers voor Busquets. De ervaren middenvelder liet de verdedigers van Barcelona onnodig in de steek nadat hij zich had opgeworpen om de ruimte te dichten in de aanloop naar de eerste treffer van Bilbao. In de rest van de wedstrijd had hij echter nauwelijks te klagen, hoewel zijn gebrek aan mobiliteit hem de laatste tijd wel erg beperkt. Netjes als altijd in balbezit en speelde een paar slimme ballen.

Frenkie de Jong: 9/10

Het lijkt erop dat de Jong langzaam maar zeker tot zijn recht komt bij Barcelona en zijn voorraad is woensdag verder gestegen. De Nederlander toonde een briljante beweging en een goed inzicht om Pedri voor zijn doelpunt te zetten. Later in de wedstrijd had de Jong nog een assist kunnen krijgen, alleen wist Messi het net niet te vinden. Typisch voor Griezmann was dat hij 6 intercepties uitvoerde.

Antoine Griezmann: 8/10

8 – Tegen Athletic (3 schoten, 1 assist en 3 belangrijke passes) maakte Antoine Griezmann 🇫🇷 acht heroveringen, meer dan in elke andere wedstrijd voor @FCBarcelona in alle competities. Werk aan de winkel. pic.twitter.com/7hsjVh16lh

Griezmanns zoektocht naar een doelpunt duurde voort tegen Bilbao, maar dit was desalniettemin een voortreffelijk optreden van de Fransman. De winnaar van de FIFA Wereldbeker 2018 was doelgericht in zijn spel en liep resoluut naar voren.

Op een andere dag had hij misschien de achterkant van het net gevonden, maar woensdag zette hij Messi op voor zijn tweede met een slimme cut-back. Zoals altijd schuwde hij zijn verdedigende taken niet en maakte hij maar liefst acht reddingen.

Lionel Messi: 9/10

Een bijna perfecte prestatie van Messi. Messi zag er veel gedrevener uit en opende het spel vakkundig in de aanloop naar Pedri’s doelpunt. Daarna maakte hij het twee keer schitterend af. Op een andere dag had de aanvoerder van Barcelona zelfs een hattrick kunnen vieren, toen twee van zijn schoten het houtwerk raakten. Messi gaf de bal echter weg bij de tweede treffer van Bilbao, zijn enige tegenvaller van de avond.

2 – Lionel Messi 🇦🇷 is de eerste @FCBarcelona speler geworden die een brace scoorde in het nieuwe San Mamés in @LaLigaEN – de vorige speler die twee doelpunten scoorde in een LaLiga uitwedstrijd voor de club tegen Athletic Club was Javier Saviola 🇦🇷 in april 2002 in het oude San Mamés. Heilig verklaard. pic.twitter.com/gaS429I0xw

Ousmane Dembele: 7/10

Wederom een indrukwekkende vertoning van Dembele, ondanks het feit dat hij geen doelpunt maakte of een assist gaf. Dembele zorgde echter voor een broodnodige injectie van energie in het laatste deel van de wedstrijd en bracht iets anders op tafel dan de anderen om hem heen. De Fransman joeg bij elke kans op de Bilbao-verdedigers en creëerde ook 3 openingen. Super.

SUBSTITUTEN

Oscar Mingueza: N/A

Op voor Dest met nog 15 minuten te gaan, Mingueza was grotendeels solide in de laatste fase van de wedstrijd.

Martin Braithwaite: N/A

Braithwaite verving Dembele in de 75e minuut en drukte effectief hoger op het veld, maar speelde niet genoeg om een rating te rechtvaardigen.