Mestaruuden voittanut miehistöpäällikkö Barry Dodson kuoli 64-vuotiaana

RELATED: Barry Dodson, nokkela miehistöpäällikkö, joka johti NASCAR Hall of Fameen kuuluvan Rusty Wallacen yksinäiseen valiosarjan mestaruuteen vuonna 1989, kuoli keskiviikkona. Hän oli 64-vuotias.

Dodson työskenteli useiden lajin huippukuljettajien kanssa, ja hänen ansiokseen on kirjattu 19 voittoa nykyisessä Monster Energy NASCAR Cup -sarjassa. Wallacen lisäksi Dodson toimi myös Tim Richmondin ja Hall of Famerin Darrell Waltripin miehistöpäällikkönä.

John Dodson vahvisti veljensä kuoleman perheen lausunnolla: ”Barryn poismeno jättää meidät kaikki raskain sydämin. Hän jätti jälkensä NASCARin historiankirjoihin ja palveli lajia intohimolla, jota harva tulee koskaan saavuttamaan. Rakastimme häntä ja kaipaamme häntä.”

Trent Owens, Barry Dodsonin poikapuoli ja JTG Daugherty Racingin No. 37 -auton miehistönpäällikkö, esitti myös surunvalittelunsa Twitter-tilillään. Wallace tarjosi myös oman muistokirjoituksensa Twitterissä.

NASCAR antoi keskiviikkona lausunnon, jossa osoitettiin kunnioitusta legendaariselle miehistöpäällikölle: ”Barry Dodsonin lahjakkuus miehistönpäällikkönä oli ilmeinen, sillä hän voitti mestaruuden vuonna 1989 ja useita kilpailuja koko uransa aikana, joka kesti osittain kolme vuosikymmentä lajin huipputasolla”, NASCARin lausunnossa sanotaan. ”Hänen poikkeukselliset taitonsa kilpa-auton ympärillä olivat verrattavissa vain hänen intohimoonsa lajia kohtaan ja hänen sinnikkyyteensä vastoinkäymisten edessä. NASCAR esittää surunvalittelunsa Barry Dodsonin perheelle ja ystäville. Häntä tullaan kaipaamaan.”

Vuosien ajan miehistön jäsenenä toimineen Barry Dodsonin palkkasi auton omistaja Raymond Beadle ensimmäiseen pestiinsä miehistönpäälliköksi NASCARin ykkösdivisioonaan. Yhden kauden jälkeen Richmondissa Blue Max Racingin No. 27 Pontiacin ratissa Dodson ajoi Wallacen kanssa viiden kauden ajan menestyksekkäästi, mikä nosti kuljettajan, tiimin ja miehistön päällikön osakilpailuiden eliittiin.

Dodsonin tarjotessa kaksoistehtäviä miehistön päällikön kutsuilla ja seinän yläpuolella tapahtuvalla palvelulla Wallace voitti useita osakilpailuja jokaisena yhteisenä vuotena. Heidän mestaruuskilpailunsa kohokohtia olivat kuusi voittoa ja neljä paalupaikkaa. Edellisenä vuonna Wallace ja Dodson saivat myös puoli tusinaa voittoa, mutta jäivät vain niukasti toista mestaruutta vaille; he voittivat neljä kuudesta viimeisestä kilpailusta jännittävässä loppukauden potkussa, mutta jäivät niukasti toiseksi Bill Elliottin jälkeen.

Dodsonin elämää leimasi myös tragedia. Hänen kaksi teini-ikäistä lastaan – poika Trey, 17, ja tytär Tia, 16 – kuolivat matkustajina yhden auton auto-onnettomuudessa marraskuussa 1994 Etelä-Carolinassa.

Vanhempi Dodson vetäytyi pois parrasvaloista surraakseen, mutta saavutti seuraavana vuonna tunteikkaan voiton kuljettaja Kyle Pettyn kanssa Doverin kansainvälisellä moottoriradalla. Petty vältti 19 auton kolarin 3. kierroksella ja hallitsi johtamalla 271 kierrosta 500:sta. Se oli Pettyn ensimmäinen voitto kahteen vuoteen, ja se oli sekä hänen että Dodsonin viimeinen Monster Energy Series -voitto.

Dodson omisti voiton – joka tuli päivä hänen 42. syntymäpäivänsä jälkeen – lapsilleen. ”Minusta tuntui, että jos emme voisi voittaa kisaa tänä vuonna lasteni vuoksi, ehkä tekisin jotain muuta”, Dodson kertoi toimittajille. ”Tiesin, että pystyisimme, tunsin, että pystyisimme, ja jukra, me teimme sen.”

Dodson saavutti myös kuusi voittoa tiimin omistajan Jim Smithin ja kuljettaja Mike Blissin kanssa NASCAR Camping World Truck Series -sarjassa vuosina 1995-98. Myöhemmin hänet palkattiin toimitusjohtajaksi, kun Wallace perusti oman tiiminsä nykyiseen NASCAR Xfinity Series -sarjaan.