Barcelona Player Ratings vs Athletic Bilbao: 9/10 trio Messi, Pedri, de Jong kör showen; resten får 6 eller högre

Lionel Messi, Pedri och Frenkie de Jong var instrumentala när Barcelona kom bakifrån och slog Athletic Bilbao med 3-2 på onsdagen.

Barcelona fick den sämsta möjliga starten på matchen, då Inaki Williams gav Athletic Bilbao ledningen i den tredje minuten och slog Marc-Andre ter Stegen från strax innanför straffområdet efter att ha undvikit en halvhjärtad utmaning från Clement Lenglet. Besökarna växte dock långsamt in i matchen efter att Bilbao dominerat de tidiga bytena.

Matchen var återigen jämn i den 14:e minuten, när Frenkie de Jong visade prov på en enorm medvetenhet och rörelse för att hänga fast på Lionel Messis långa passning innan han slingrade bollen mot en omarkerad Pedri, som styrde in bollen i nättaket. Pedri blev sedan den som gav honom en chans, när han satte Messi på ett inspel sju minuter från pausvilan efter att ha fångat Unai Simon på fel fot.

Barcelona fortsatte att trycka på framåt och skapa chanser och det var Messi som återigen var med i målprotokollet strax efter timmen, när han var på rätt plats i rätt ögonblick för att förvandla Antoine Griezmanns inspel. Messi nekades också två gånger av trävirket och det var ett under att Barcelona inte hade satt poängen utom räckhåll för Bilbao inför den sista kvarten av matchen.

Bilbao fick förhoppningar om en sen comeback när lagkaptenen Iker Muniain gjorde ett briljant långdistansmål i den sista minuten av ordinarie tid. Barcelona höll dock undan och tog alla tre poängen och gick upp till tredje plats i La Liga-tabellen. Den hårda tacklingen kör nu över Ronald Koemans mannar efter en avgörande seger mot Athletic Bilbao på onsdag.

Marc-Andre ter Stegen: 6/10

Embed from Getty Images

Det fanns andra Barcelonastjärnor som var mer skyldiga till det öppningsmål som Inaki Williams gjorde. Men för den kvalitet han har kunde ter Stegen ha gjort bättre ifrån sig för att parera bort försöket från Athletic Bilbao-anfallaren. Han gjorde dock ett par räddningar för att se till att Barcelona höll sin ledning intakt. Kunde dock inte ha gjort något för att hindra Iker Muniain.

Sergino Dest: 6/10

Dest gjorde en dålig start på matchen och det var han som förlorade bollen högre upp på planen innan Bilbao utlöste den expressmässiga kontring som resulterade i det första målet. Därefter satte han dock inte riktigt en fot fel defensivt och vann var och en av de tre markdueller han bestred. Men det här var ännu en match där hans slutprodukt inte höll måttet. Behöver åtgärda det.

Ronald Araujo: 7/10

Araujo, som var bäst av alla på Barcelonas backplats, gjorde ett par kritiska tacklingar, fyra rensningar och ett par avlyssningar samtidigt som han vann sex av sju dueller. Visade sina förbättrade kvaliteter på bollen och förlorade bollinnehav endast fyra gånger samtidigt som han försökte driva Barcelona framåt.

Clement Lenglet: 6/10

I en glömsk start på matchen lämnade Lenglet mycket att önska med sin halvhjärtade utmaning för att stoppa Inaki Williams i hans spår. Därefter städade fransmannen dock upp bra och var särskilt imponerande i luften. Han var precis som alltid med bollen vid sina fötter och missade bara fem passningar.

Jordi Alba: 6,5/10

Det här var en mycket o-Alba-liknande insats av spanjoren, som inte fick många chanser att skapa möjligheter. Skapade till slut en stor chans och var inblandad i uppbyggnaden av Lionel Messis andra mål, men utgjorde knappast något hot i övrigt. Defensivt var han ganska solid och gjorde hela 6 avlyssningar.

Pedri: 9/10

1 – Vid 18 års och 42 dagars ålder har @FCBarcelona’s Pedri González 🇪🇸 blivit den yngsta spelaren att både göra mål och passningspoäng i en @LaLigaEN-match på nya San Mamés. Dop. pic.twitter.com/jkkIK8sFwZ

– OptaJose (@OptaJose) January 6, 2021

Det går helt enkelt inte att stoppa det lilla geniet, som återigen var starkt involverad i den sista tredjedelen. Tonåringens underbarn var först på rätt plats i rätt ögonblick för att kicka in kvitteringsmålet för Barcelona. Kvällens geniala ögonblick var dock när Pedri satte Messi till sitt första mål med en smart baklängesfot efter att ha fångat Unai Simon på fel fot. Skapade ytterligare två chanser också.

Sergio Busquets: 6/10

En match med många träffar och missar för Busquets. Den rutinerade mittfältaren lämnade onödigtvis Barcelonas försvarare högt upp efter att ha laddat upp för att stänga utrymmet i upptakten till Bilbaos första. Under resten av matchen var det dock knappast några klagomål från honom, även om hans bristande rörlighet begränsar honom en hel del för närvarande. Ordentlig som alltid i bollinnehavet och spelade några smarta bollar.

Frenkie de Jong: 9/10

Det verkar som om de Jong sakta men säkert börjar komma till sin rätt i Barcelona och hans aktier fortsatte att stiga på onsdagen. Holländaren visade briljant rörelse och fin medvetenhet för att ställa Pedri på plats för sitt mål. Senare i matchen kunde de Jong ha tagit ytterligare en assist, bara för att Messi inte hittade nätet. Typiskt nog lade han ett skift utanför bollen och genomförde 6 interceptioner.

Antoine Griezmann: 8/10

8 – Mot Athletic (3 skott, 1 assist och 3 viktiga passningar) gjorde Antoine Griezmann 🇫🇷 åtta återvinningar, fler än i någon annan match för @FCBarcelona i alla tävlingar. Arbete. pic.twitter.com/7hsjVh16lh

Griezmanns jakt på ett mål fortsatte mot Bilbao, men det här var ändå en suverän prestation av fransmannen. VM-vinnaren från 2018 var målmedveten i sin uppvisning och stormade resolut framåt.

På en annan dag hade han kanske hittat nätet, men i onsdags satte han Messi till sin andra målchans med en smart cut-back. Som alltid skyggade han inte för de defensiva uppgifterna och gjorde hela 8 återvinningar.

Lionel Messi: 9/10

En nästintill perfekt prestation av Messi. Messi såg mycket mer driven ut och öppnade upp spelet på ett skickligt sätt i uppbyggnaden av Pedris mål. Han producerade sedan två briljanta avslut för att ta ett brace. På en annan dag hade Barcelonas kapten till och med kunnat fira ett hattrick, då två av hans skott träffade trädet. Messi gav dock bort bollen vid Bilbaos andra mål, vilket var hans enda misstag under kvällen.

2 – Lionel Messi 🇦🇷 har blivit den första @FCBarcelona-spelaren att göra ett dubbelmål på nya San Mamés i @LaLigaEN – den tidigare spelaren att göra två mål i en LaLiga bortamatch för klubben mot Athletic Club var Javier Saviola 🇦🇷 i april 2002 på gamla San Mamés. Helgonat. pic.twitter.com/gaS429I0xw

Ousmane Dembele: 7/10

Ännu en imponerande uppvisning av Dembele, trots att han inte gjorde något mål eller stod för en assist. Dembele gav dock en välbehövlig injektion av energi i den sista tredjedelen och tillförde något annorlunda jämfört med de andra runtomkring honom. Fransmannen körde på Bilbaos försvarare vid varje givet tillfälle och skapade dessutom tre öppningar. Superb.

SUBSTITUTEN

Oscar Mingueza: N/A

Mingueza, som kom in för Dest med 15 minuter kvar, var i stort sett stabil i slutskedet av matchen.

Martin Braithwaite: N/D

Braithwaite ersatte Dembele i den 75:e minuten och pressade effektivt högre upp på planen, men spelade inte tillräckligt mycket för att motivera ett betyg.