Félix Auger-Aliassime

JuniorenEdit

Auger-Aliassime in 2015

In februari 2015 won Auger-Aliassime zijn eerste ITF-juniorentitel in het enkelspel bij de G3 in Querétaro. Een week later won hij bij de G4 in Zapopan zijn tweede opeenvolgende ITF-juniorentitel in het enkelspel en zijn eerste titel in het dubbelspel. Eind augustus 2015 won hij zijn eerste junior G1 titel met een overwinning op landgenoot Denis Shapovalov in College Park. Op de US Open in september 2015, zijn eerste junior Grand Slam, bereikte hij de tweede ronde in het enkelspel en won hij de dubbelspeltitel met mede-Canadees Denis Shapovalov. In oktober 2015 won Auger-Aliassime samen met landgenoten Denis Shapovalov en Benjamin Sigouin de Junior Davis Cup-titel, voor het eerst in de geschiedenis voor Canada. In december 2015 won hij op het Eddie Herr International Tennis Championship zijn tweede G1 enkelspeltitel nadat hij Alex De Minaur in de finale had verslagen. Op het junior evenement van de French Open in juni 2016, bereikte hij zijn eerste Grand Slam singles finale waar hij werd verslagen door Geoffrey Blancaneaux in drie sets, ondanks het houden van een kampioenschapspunt. In juli 2016 op Wimbledon drong Auger-Aliassime door tot de kwartfinale in het enkelspel en tot de finale in het dubbelspel met Denis Shapovalov. Op de US Open in september 2016 won hij de jongenstitel in het enkelspel met een straight-sets overwinning op Miomir Kecmanović. Hij bereikte ook de dubbelspelfinale met mede-Canadees Benjamin Sigouin.

Als junior verzamelde hij een singles winst/verlies record van 79-19.

2015-16Edit

In maart 2015 op de Challenger Banque Nationale de Drummondville werd Auger-Aliassime de jongste speler in de geschiedenis die zich met zijn 14-en-een-half jaar kwalificeerde voor een ATP Challenger main draw. Hij versloeg landgenoot Jack Mingjie Lin, voormalig nummer 67 van de wereld Chris Guccione en nummer 433 van de wereld Fritz Wolmarans om dit te bereiken. Hij moest zich echter terugtrekken voordat hij zijn partij in de eerste ronde kon spelen vanwege een verrekking in de buik. Met de behaalde punten schreef Auger-Aliassime opnieuw geschiedenis als de eerste speler geboren in de jaren 2000 met een ATP-ranking. Op de Challenger Banque Nationale de Granby in juli 2015 kwalificeerde hij zich voor zijn tweede ATP Challenger main draw met overwinningen op mede-Canadees Jack Mingjie Lin en wereld nr. 574 Jean-Yves Aubone. Hij won zijn openingsronde in straight sets van de nummer 493 van de wereld Andrew Whittington en werd daarmee de jongste speler die een ATP Challenger-wedstrijd in de main-draw won. In de volgende ronde won hij in straight sets van Darian King, nr. 205 van de wereldranglijst. In de kwartfinale werd hij in drie sets uitgeschakeld door Yoshihito Nishioka, nr. 145 van de wereldranglijst. Na zijn run naar de kwartfinale werd Auger-Aliassime de jongste speler ooit die de top 800 op de ATP-ranglijst doorbrak op nr. 749.

In mei 2016 bereikte hij zijn eerste professionele enkelspelfinale op de ITF 10K in Lleida, waarin hij verloor van Ramkumar Ramanathan. In november 2016 won hij zijn eerste professionele titel met een overwinning op Juan Manuel Benitez Chavarriaga op de ITF Futures in Birmingham. De week erna veroverde hij op de Futures in Niceville zijn eerste pro dubbeltitel met partner Patrick Kypson.

2017: Turning pro, eerste Challenger-titels & top 200Edit

In januari bereikte Auger-Aliassime de finale van de ITF Futures in Plantation, maar verloor van Roberto Cid Subervi in drie sets. In maart won hij de titel in Sherbrooke van Gleb Sacharov, zijn tweede ITF Futures. De week daarop drong hij door tot de halve finales van de ATP Challenger 75K in Drummondville met een overwinning op nummer 124 van de wereld Peter Polansky, maar verloor van landgenoot en uiteindelijke kampioen Denis Shapovalov. In juni op de Open Sopra Steria de Lyon, veroverde Auger-Aliassime zijn eerste ATP Challenger, en werd de eerste 16-jarige die een Challenger singles titel won sinds Bernard Tomic in 2009 op de Maccabi Men’s Challenger en de zevende jongere in de geschiedenis. In september won hij op de Copa Sevilla zijn tweede ATP Challenger titel van het seizoen door in de finale voormalig nummer 56 van de wereld Íñigo Cervantes te verslaan. Na zijn overwinning werd hij de jongste speler die de top 200 doorbrak sinds Rafael Nadal in december 2002 en de op een na jongste die meerdere ATP Challenger-titels won, achter alleen Richard Gasquet.

2018: Voortdurend Challengers-succes & verbeteringEdit

In februari in Boedapest veroverde Auger-Aliassime zijn eerste ATP Challenger-dubbeltitel, door Marin Draganja en Tomislav Draganja te verslaan met partner Nicola Kuhn. Auger-Aliassime maakte ook zijn debuut in een ATP-hoofdronde op de Rotterdam Open, waar hij in de eerste ronde in drie sets verloor van Filip Krajinović, nr. 38 van de wereld. In maart plaatste hij zich in Indian Wells voor zijn eerste ATP Masters 1000 hoofdtoernooi. Hij nam het in de eerste ronde op tegen zijn Canadese landgenoot Vasek Pospisil, die hij in straight sets versloeg om zijn eerste wedstrijd op tourniveau te winnen. Hij werd in de volgende ronde verslagen door een andere landgenoot, Milos Raonic. In april kreeg Auger-Aliassime een wildcard voor de Monte-Carlo Masters, waar hij zijn opener in drie sets verloor van de nummer 55 van de wereld Mischa Zverev. In juni verdedigde hij zijn titel op de ATP Challenger in Lyon met een overwinning op Johan Tatlot in de finale en werd daarmee de jongste speler in de geschiedenis die een ATP Challenger titel verdedigde. In augustus ontving Auger-Aliassime een wildcard om deel te nemen aan de hoofdtrekking van de 2018 Rogers Cup. In de eerste ronde heeft hij Lucas Pouille verslagen (6-4, 6-3) en in de tweede ronde werd hij verslagen door Daniil Medvedev (3-6, 6-4, 7-6). Auger-Aliassime bereikte via drie kwalificatiewedstrijden de hoofdtoernooien van de US Open. Hij moest toen in de eerste ronde (5-7, 7-5, 4-1, ret.) tegen landgenoot Denis Shapovalov opgeven nadat hij last had van hartkloppingen door extreme hitte.

2019: Drie ATP-finales, Davis Cup-finaleEdit

Als 18-jarige werd Auger-Aliassime de jongste ATP 500-finalist ooit met zijn overwinning op Pablo Cuevas (6-3, 3-6, 6-3) om de Rio Open titelstrijd te bereiken. In de finale verloor hij van Laslo Đere in straight sets. Op zijn volgende toernooi in São Paulo verloor Auger-Aliassime opnieuw van Đere – dit keer in de kwartfinale. Op de Indian Wells Masters behaalde hij zijn eerste overwinning tegen een top 10 speler, door Stefanos Tsitsipas (op dat moment nr. 10 op de ATP Rankings) in straight sets te verslaan in de tweede ronde.

Op de Miami Open versloeg Auger-Aliassime Nikoloz Basilashvili in de vierde ronde en Borna Coric in de kwartfinale om de jongste halve finalist in de geschiedenis van het toernooi te worden. In de halve finales verloor hij van titelverdediger en uiteindelijke runner-up John Isner in twee krappe sets, ondanks een break voorsprong in beide sets.

Hij ontving een wildcard om te spelen in de Mutua Madrid Open 2019. Auger-Aliassime haalde de tweede ronde waar hij in straight sets werd verslagen door Rafael Nadal. Op de Lyon Open werkte hij zich naar zijn tweede ATP-finale, door John Millman, Steve Johnson, en Nikoloz Basilashvili, de nummer 1 geplaatste, te verslaan. Daarna werd hij in straight sets verslagen door Benoit Paire.

In de Mercedes Cup haalde hij zijn derde finale, door ervaren spelers als Ernests Gulbis, Gilles Simon, en Dustin Brown te verslaan. Hij kreeg een walkover naar de finale toen Milos Raonic zich terugtrok. In de finale werd hij verslagen door Matteo Berrettini, ondanks dat hij setpunten had om de tweede set te winnen.

In Queen’s Club versloeg Auger-Aliassime Grigor Dimitrov en Nick Kyrgios, beide wedstrijden werden op dezelfde dag gespeeld omdat het toernooiprogramma eerder in de week door regen was vertraagd. In de kwartfinale boekte hij zijn tweede zege tegen Stefanos Tsitsipas. Auger-Aliassime verloor in de halve finale van de uiteindelijke kampioen Feliciano López.

Op Wimbledon kwam hij als 19e geplaatste binnen en behaalde zijn eerste overwinning als prof op de Slams, door landgenoot Vasek Pospisil te verslaan. Nadat hij Corentin Moutet in vier sets had verslagen, werd hij in de derde ronde gestopt door Ugo Humbert.

Op de US Open verloor hij voor het tweede jaar op rij in de eerste ronde van Denis Shapovalov.

2020: Eerste dubbelspeltitelEdit

Op de Australian Open van 2020 verloor Auger-Aliassime in de eerste ronde van Ernests Gulbis

Felix was als 15e geplaatst op de US Open van 2020 en drong door tot de vierde ronde nadat hij in de eerste drie rondes Thiago Monteiro, Andy Murray en Corentin Moutet had verslagen. Hij verloor vervolgens in straight sets van de tweede geplaatste en uiteindelijke kampioen Dominic Thiem.

Felix nam vervolgens deel aan de verschoven French Open, waar hij in de eerste ronde verloor van Yoshihito Nishioka.

In oktober bereikte hij de finale van het Bett1Hulks Indoors toernooi in Keulen, Duitsland, waarbij hij verloor van thuisfavoriet, Alexander Zverev. Auger-Aliassime claimde de dubbelspel titel op de Paris Masters met partner Hubert Hurkacz, en redde vijf kampioenschapspunten in zijn eerste dubbelspel finale.

2021Edit

Bij de Australian Open 2021, verloor Felix in de vierde ronde van de Russische qualifier Aslan Karatsev, ondanks dat hij 2 sets voorstond.