Félix Auger-Aliassime

JunioritEdit

Auger-Aliassime vuonna 2015

Helmikuussa 2015 Auger-Aliassime voitti ensimmäisen ITF:n juniori-yksinpelin tittelinsä G3-turnauksessa Querétarossa. Viikkoa myöhemmin hän voitti toisen peräkkäisen ITF-junioriyksilötittelinsä ja ensimmäisen kaksinpelitittelinsä Zapopanin G4-turnauksessa. Elokuun 2015 lopulla hän voitti ensimmäisen G1-junioritittelinsä voittamalla maanmiehensä Denis Shapovalovin College Parkissa. US Openissa syyskuussa 2015, hänen ensimmäisessä junioreiden Grand Slam -turnauksessaan, hän pääsi kaksinpelissä toiselle kierrokselle ja voitti kaksinpelin tittelin kanadalaisen maanmiehensä Denis Shapovalovin kanssa. Lokakuussa 2015 Auger-Aliassime voitti yhdessä maanmiestensä Denis Shapovalovin ja Benjamin Sigouinin kanssa junioreiden Davis Cup -tittelin, ensimmäisen kerran historiassa Kanadalle. Joulukuussa 2015 Eddie Herr International Tennis Championshipissä hän voitti toisen G1-yksinpelin mestaruutensa voitettuaan Alex De Minaurin finaalissa. Ranskan avointen junioriturnauksessa kesäkuussa 2016 hän pääsi ensimmäiseen Grand Slam -yksinpelin finaaliinsa, jossa hän hävisi Geoffrey Blancaneaux’lle kolmessa erässä, vaikka piti hallussaan mestaruuspistettä. Heinäkuussa 2016 Wimbledonissa Auger-Aliassime eteni kaksinpelissä puolivälieriin ja kaksinpelissä finaaliin Denis Shapovalovin kanssa. US Openissa syyskuussa 2016 hän voitti poikien kaksinpelin mestaruuden voittamalla Miomir Kecmanovićin suorissa erissä. Hän pääsi myös kaksinpelin finaaliin yhdessä kanadalaisen kaverinsa Benjamin Sigouinin kanssa.

Juniorina hän kokosi kaksinpelissä voitto/tappio-ennätyksen 79-19.

Wimbledon: F (2016)
US Open: Maaliskuussa 2015 Banque Nationale de Drummondvillen Challenger-turnauksessa Auger-Aliassimesta tuli historian nuorin pelaaja, joka on päässyt ATP:n Challenger-turnauksen pääsarjaan 14 ja puolivuotiaana. Hän voitti siinä maanmiehensä Jack Mingjie Linin, entisen maailmanlistan 67. Chris Guccionen ja maailmanlistan 433. Fritz Wolmaransin. Hän joutui kuitenkin vetäytymään ennen ensimmäisen kierroksen otteluaan vatsalihasvamman vuoksi. Saavutettujen pisteiden myötä Auger-Aliassime teki jälleen kerran historiaa ensimmäisenä 2000-luvulla syntyneenä pelaajana, jolla on ATP-ranking. Heinäkuussa 2015 järjestetyssä Banque Nationale de Granbyn Challenger-turnauksessa hän selviytyi toista kertaa ATP Challengerin pääsarjaan voittamalla kanadalaiskollegansa Jack Mingjie Linin ja maailmanlistan sijalla 574 olevan Jean-Yves Aubonen. Hän voitti avauskierroksensa suorissa sarjoissa maailmanlistan 493. Andrew Whittingtonin, ja hänestä tuli nuorin pelaaja, joka on voittanut ATP Challengerin pääottelun. Seuraavalla kierroksella hän voitti maailmanlistan 205. Darian Kingin suorissa erissä. Hänet pysäytti puolivälierissä maailmanlistan 145. Yoshihito Nishioka kolmessa erässä. Neljännesvälieriin pääsynsä jälkeen Auger-Aliassimesta tuli kaikkien aikojen nuorin pelaaja, joka on päässyt ATP-listalla 800 parhaan joukkoon sijalla 749.

Toukokuussa 2016 hän pääsi ensimmäiseen ammattilaisyksinpelinsä finaaliin ITF 10K -turnauksessa Lleidassa, jossa hän kaatui Ramkumar Ramanathanille. Marraskuussa 2016 hän voitti ensimmäisen ammattilaistittelinsä voittamalla Juan Manuel Benitez Chavarriagan ITF Futures -turnauksessa Birminghamissa. Seuraavalla viikolla Nicevillen Futures-turnauksessa hän voitti ensimmäisen ammattilaisnelinpelimestaruutensa parinsa Patrick Kypsonin kanssa.

2017: Ammattilaiseksi siirtyminen, ensimmäiset Challenger-tittelit & top 200Edit

Tammikuussa Auger-Aliassime pääsi Plantationissa järjestetyn ITF Futures -turnauksen finaaliin, mutta hävisi Roberto Cid Suberville kolmessa erässä. Maaliskuussa hän voitti Sherbrookessa Gleb Sakharovin, mikä oli hänen toinen ITF Futures -tittelinsä. Seuraavalla viikolla hän eteni Drummondvillessä järjestetyn ATP Challenger 75K -turnauksen välieriin voittamalla maailmanlistan 124. Peter Polanskyn, mutta hävisi maanmiehelleen ja lopulliselle mestarille Denis Shapovaloville. Kesäkuussa Open Sopra Steria de Lyonissa Auger-Aliassime voitti ensimmäisen ATP Challenger -turnauksensa, ja hänestä tuli ensimmäinen 16-vuotias, joka on voittanut Challenger-tittelin sitten Bernard Tomicin vuonna 2009 Maccabin miesten Challenger-turnauksessa, ja historian seitsemänneksi nuorin. Syyskuussa Copa Sevillassa hän voitti kauden toisen ATP Challenger -tittelinsä voitettuaan finaalissa maailmanlistan entisen 56. sijan Íñigo Cervantesin. Voiton jälkeen hänestä tuli nuorin 200 parhaan joukkoon yltänyt pelaaja sitten Rafael Nadalin joulukuussa 2002 ja toiseksi nuorin useita ATP Challenger -mestaruuksia voittanut pelaaja, vain Richard Gasquet’n jälkeen.

2018: Challengers-menestyksen jatkuminen & parannusMuutos

Helmikuussa Budapestissä Auger-Aliassime nappasi ensimmäisen ATP Challenger -tittelinsä kaksinpelissä kukistamalla Marin Draganjan ja Tomislav Draganjan parinsa Nicola Kuhnin kanssa. Auger-Aliassime debytoi myös ATP:n pääsarjassa Rotterdam Openissa häviten ensimmäisellä kierroksella kolmessa erässä maailmanlistan 38. Filip Krajinovićille. Maaliskuussa Indian Wellsissä hän pääsi ensimmäistä kertaa ATP Masters 1000 -turnauksen pääsarjaan. Hän kohtasi ensimmäisellä kierroksella kanadalaisen kollegansa Vasek Pospisilin, jonka hän voitti suorissa sarjoissa ja voitti ensimmäisen tour-tason ottelunsa. Seuraavalla kierroksella hän hävisi toiselle maanmiehelleen Milos Raonicille. Huhtikuussa Auger-Aliassime sai villin kortin Monte-Carlo Mastersiin, jossa hän hävisi avausottelunsa kolmessa erässä maailmanlistan 55. Mischa Zvereville. Kesäkuussa Lyonissa järjestetyssä ATP Challenger -turnauksessa hän puolusti menestyksekkäästi titteliään voittamalla Johan Tatlotin finaalissa ja hänestä tuli historian nuorin ATP Challenger -titteliä puolustanut pelaaja. Elokuussa Auger-Aliassime sai villin kortin vuoden 2018 Rogers Cupin pääsarjaan. Ensimmäisellä kierroksella hän kukisti Lucas Pouillen (6-4, 6-3) ja toisella kierroksella Daniil Medvedevin (3-6, 6-4, 7-6). Auger-Aliassime saavutti kolmen karsintaottelun kautta paikan US Openin pääsarjaan. Sitten hän keskeytti ensimmäisellä kierroksella (5-7, 7-5, 4-1, jatkoon) maanmiestään Denis Shapovalovia vastaan kärsittyään äärimmäisen kuumuuden aiheuttamasta sydämentykytyksestä.

2019: Kolme ATP-finaalipaikkaa, Davis Cupin loppuotteluTiedosto

Auger-Aliassimesta tuli 18-vuotiaana kaikkien aikojen nuorin ATP 500 -finalisti voittamalla Pablo Cuevasin (6-3, 3-6, 6-3) ja etenemällä Rion avoimen mestaruusotteluun. Finaalissa hän hävisi Laslo Đerelle suorissa sarjoissa. Seuraavassa turnauksessaan São Paulossa Auger-Aliassime hävisi jälleen Đerelle – tällä kertaa puolivälierissä. Indian Wellsin Masters-turnauksessa hän saavutti ensimmäisen voittonsa 10 parhaan pelaajan joukossa olevasta pelaajasta kukistamalla Stefanos Tsitsipasin (joka oli tuolloin ATP-rankingissa sijalla 10) suorissa erissä toisella kierroksella.

Miamin avoimissa Auger-Aliassime voitti Nikoloz Basilashvilin neljännellä kierroksella ja Borna Coricin puolivälierissä tullakseen turnauksen historian nuorimmaksi semifinalistiksi. Välierissä hän hävisi puolustavalle mestarille ja lopulta toiseksi sijoittuneelle John Isnerille kahdessa tiukassa sarjassa, vaikka johti molemmissa sarjoissa breikillä.

Hän sai villin kortin vuoden 2019 Mutua Madrid Openiin. Auger-Aliassime pääsi toiselle kierrokselle, jossa hän hävisi Rafael Nadalille suorissa erissä. Lyon Openissa hän raivasi tiensä toiseen ATP-finaaliinsa voittamalla John Millmanin, Steve Johnsonin ja ykkössijoitetun Nikoloz Basilashvilin. Sen jälkeen hän hävisi Benoit Pairelle suorissa sarjoissa.

Mercedes Cupissa hän pääsi kolmanteen finaaliinsa voittamalla kokeneita pelaajia, kuten Ernests Gulbis, Gilles Simon ja Dustin Brown. Finaaliin hän sai jatkopaikan, kun Milos Raonic vetäytyi. Finaalissa hän hävisi Matteo Berrettinille, vaikka hänellä oli sarjapisteitä toisen erän voittoon.

Queen’s Clubilla Auger-Aliassime voitti Grigor Dimitrovin ja Nick Kyrgiosin. molemmat ottelut pelattiin samana päivänä, koska turnausohjelma viivästyi sateen vuoksi aiemmin viikolla. Neljännesvälierissä hän otti toisen voittonsa Stefanos Tsitsipasta vastaan. Auger-Aliassime hävisi välierissä lopulliselle mestarille Feliciano Lópezille.

Wimbledoniin hän lähti 19. sijoitettuna ja saavutti ensimmäisen voittonsa ammattilaisena Slam-turnauksessa kukistamalla maanmiehensä Vasek Pospisilin. Voitettuaan Corentin Moutet’n neljässä erässä, hänet pysäytti Ugo Humbert kolmannella kierroksella.

US Openissa hän hävisi ensimmäisellä kierroksella Denis Shapovaloville toisen kerran peräkkäin.

2020: Ensimmäinen kaksinpelimestaruusMuutos

Vuoden 2020 Australian avoimissa Auger-Aliassime hävisi ensimmäisellä kierroksella Ernests Gulbisille

Felix oli sijoitettu 15:nneksi vuoden 2020 US Openissa ja eteni neljännelle kierrokselle voitettuaan Thiago Monteiron, Andy Murrayn ja Corentin Moutet’n kolmella ensimmäisellä kierroksella. Sen jälkeen hän hävisi suorissa sarjoissa kakkossijoitetulle ja myöhemmälle mestarille Dominic Thiemille.

Felix osallistui sen jälkeen uusittuihin Ranskan avoimiin, jossa hän kaatui Yoshihito Nishiokalle ensimmäisellä kierroksella.

Lokakuussa hän pääsi Bett1Hulks Indoors -turnauksen loppuotteluun Kölnissä Saksassa häviten kotisuosikille Alexander Zvereville. Auger-Aliassime voitti parinsa Hubert Hurkaczin kanssa Pariisin Masters-turnauksessa kaksinpelin mestaruuden pelastamalla viisi mestaruuspistettä ensimmäisessä kaksinpelifinaalissaan.

2021Edit

Australian avoimissa 2021 Felix hävisi neljännellä kierroksella venäläiselle karsintakilpailijalle, Aslan Karatseville, vaikka hän oli kahdessa ottelussa kahden sarjan kärjessä.