Bruce Bowen

Varhaiset kamppailut (1993-1997)Muokkaa

Nelivuotisen yliopistokelpoisuutensa päätyttyä Bowen oli oikeutettu vuoden 1993 NBA:n varaustilaisuuteen, mutta jäi varaamatta. Sen sijaan hänen kohtalonsa näytti olevan tulla journeyman-urheilijaksi. Vuosina 1993-1997 Bowen pelasi viidessä eri joukkueessa, aloittaen ammattilaisuransa ranskalaisessa Le Havren joukkueessa kaudella 1993-94 ja Évreux’ssa seuraavalla kaudella. Kaudella 1995-96 hän pelasi CBA:ssa Rockford Lightningin joukkueessa; seuraavan kauden hän vietti jälleen Ranskassa Besançonin joukkueessa ennen kuin palasi Lightningiin helmikuussa 1997. Bowen debytoi NBA:ssa, kun Miami Heat teki hänen kanssaan kymmenen päivän sopimuksen seuraavassa kuussa. Hänen tehonsa koostuivat 1 ottelusta, 1 minuutista ja 1 blokista.

Asettautuminen (1997-2001)Muokkaa

NBA-kaudella 1997-98 Bowen esiintyi jälleen NBA:ssa, kun hän oli saanut sopimuksen Boston Celticsiltä. Celticsin kanssa Bowen vakiinnutti hitaasti asemansa NBA:ssa. Ensimmäisenä täytenä NBA-pelaajavuotenaan hän esiintyi Celticsissä 61 ottelussa (joista yhdeksän aloittajana) ja heitti keskimäärin 5,6 pistettä, 2,9 levypalloa ja 1,43 riistoa 21,4 minuutissa ottelua kohden heittäen 0,409 pistettä kentältä, 0,339 pistettä kolmen pisteen alueelta ja 0,623 pistettä vapaaheittoviivalta. Seuraava vuosi oli hänelle pettymys, sillä Bowen esiintyi vain 30 Celtics-ottelussa tehden keskimäärin 2,3 pistettä ja 1,7 levypalloa 16,5 minuutissa ottelua kohden.

NBA-kaudella 1999-2000 Bowen allekirjoitti sopimuksen Philadelphia 76ersin kanssa, ja hänet kaupattiin myöhemmin Chicago Bullsiin, josta hän joutui heti luopumaan, minkä jälkeen Miami Heat poimi hänet waiversista. Kyseisellä kaudella hän käytti pelipaitaa nro 12 pelipaidan nro 3 sijaan ja esiintyi 69 ottelussa, joissa hän teki keskimäärin 2,8 pistettä ja 1,4 levypalloa 12,7 minuutissa ottelua kohden, ja teki kaksinumeroisen pistemäärän kuusi kertaa. Seuraavana vuonna Bowen jäi Heatin palvelukseen. Tuona vuonna hän koki läpimurtokautensa. Ensimmäistä kertaa urallaan hän pelasi kaikki 82 runkosarjaottelua, teki keskimäärin 7,6 pistettä, 3,0 levypalloa, 1,6 syöttöä ja 1,01 riistoa 32,7 minuutissa ottelua kohden ja teki uudet kauden uran ennätykset otteluissa, pisteissä, levypalloissa, syötöissä, blokeissa, minuuteissa, tehdyissä ja yrittäneissä kenttäpisteissä, tehdyissä ja yrittäneissä kolmen pisteen maaleissa ja tehdyissä ja yrittäneissä vapaaheitoissa. Bowen pelasi enemmän minuutteja (2685 vs. 2678), teki enemmän pisteitä (623 vs. 606) ja heitti enemmän kolmosia (103 vs. 54) kuin neljänä ensimmäisenä kautenaan yhteensä. Erityisesti Bowen hankki itselleen maineen puolustuksen pysäyttäjänä. Vahvasta kehäpuolustuksestaan hänet äänestettiin All-Defensive Second Teamiin.

San Antonio Spurs (2001-2009)Muokkaa

NBA-kaudella 2001-02 Bowen sai sopimuksen San Antonio Spursin kanssa. Hän liittyi mestaruuteen tähtäävään joukkueeseen, jota johtivat veteraani Hall-of-Fame-sentteri David Robinson ja nuori voimahyökkääjä Tim Duncan, joita täydensivät lahjakkaat roolipelaajat, kuten Steve Smith, Malik Rose, Antonio Daniels ja pointtipelaajat Terry Porter ja Tony Parker. Bowen vakiinnutti asemansa aloittajana jokaisessa 59 runkosarjaottelussaan. Tuolla kaudella Bowen sai ensimmäisen useista sakoista: hän joutui maksamaan 7500 dollaria potkaistuaan Wally Szczerbiakia kasvoihin 1. maaliskuuta 2002 pelatussa ottelussa. Vuoden 2002 NBA:n pudotuspeleissä Bowen aloitti kaikki 10 Spursin pudotuspeliottelua, joissa joukkue lopulta hävisi Los Angeles Lakersille. Saavutuksistaan Bowen ansaitsi toisen All-Defensive Second Team -ehdokkuutensa, vaikka jotkut kollegat ja urheiluanalyytikot syyttivät häntä ”likaisesta” puolustajasta.

Bruce Bowen vuonna 2009

Seuraavalla kaudella Bowen aloitti toista kertaa urallaan kaikissa 82 runkosarjaottelussa ja teki keskimäärin 7,1 pistettä, 2,9 levypalloa ja 1,4 syöttöä 31,3 minuutissa ottelua kohden. Hänet äänestettiin jälleen All-Defensive Second Teamiin ja hän kuului Spursin joukkueeseen, joka voitti NBA-finaalit 2003. 31-vuotiaana entinen journeyman Bowen oli voittanut ensimmäisen mestaruussormuksensa aloittajana. Seuraavien kolmen kauden aikana Bowen vakiinnutti maineensa yhtenä NBA:n parhaista kehäpuolustajista, ansaitsi kolme peräkkäistä All-Defensive First Team -valintaa ja sijoittui kahdesti toiseksi NBA:n Vuoden puolustava pelaaja -palkinnon äänestyksessä häviten post-puolustaja Ben Wallacelle.

Vakiinnutettuaan asemansa puolustavan puolustuksen ykköspelaajaksi Bowenin tehokas, mutta kovaotteinen pelityyli herätti keskustelua. Erityisesti kilpailevat laitahyökkääjät Vince Carter ja Steve Francis syyttivät häntä siitä, että hän tunkeutui heidän laskeutumistilaansa hyppyheiton aikana. Inside Hoopsin kolumnisti M.J. Darnell kommentoi: ”He valittavat, koska Bruce Bowen on turhauttanut, järkyttänyt, loukannut tai vihastuttanut heitä jollakin tavalla….. Hän vain pelaa kovaa, fyysistä puolustusta, ei pelaa vahingoittamistarkoituksessa, mutta ei pelkää mennä jonkun hampaisiin”. Bowenin puolustustyyli ei auttanut tätä Spursin joukkuetta toistamiseen NBA:n pudotuspeleissä vuonna 2004, sillä joukkue hävisi lopulta Los Angeles Lakersille 4-2 läntisen konferenssin välierissä.

Bowen ja Spurs palasivat takaisin ja voittivat NBA:n mestaruuden vuonna 2005 kukistamalla Detroit Pistonsin. Spurs ei kuitenkaan pystynyt voittamaan back-to-back-titteliä, vaan taipui NBA:n pudotuspeleissä 2006 Dallas Mavericksia vastaan 4-3 seitsemän ottelun sarjassa. Osoituksena kiistanalaisesta pelityylistään Bowen sai 10 000 dollarin NBA-sakon potkaistuaan Ray Allenia selkään maaliskuussa 2006 pelatussa ottelussa.

NBA:n pudotuspeleissä 2007 Spurs pelasi Phoenix Sunsia vastaan, ja Bowen joutui kiistojen keskelle. Hänen polvensa koski Phoenix Suns -vahti Steve Nashin nivusiin, jolloin Nash kaatui lattialle. Myös tuossa sarjassa hyökkääjä-sentteri Amar’e Stoudemire syytti Bowenia potkimisesta pelin aikana, mutta NBA tarkisti ja hylkäsi väitteen. ESPN:n kolumnisti Bill Simmons kommentoi Bowenin olevan ”halpa pelaaja, joka satuttaa jonain päivänä vakavasti jotakuta”, mutta Simmons myönsi myös, että Bowen ”tekee lopulta joukkueestaan paremman”. Spurs voitti Sunsin, ja Bowenin puolustus vaikutti osaltaan siihen, että Spurs voitti neljännen mestaruutensa NBA:n finaaleissa 2007.

NBA-kaudella 2007-08 nyt 36-vuotias veteraani Bowen pelasi ja aloitti 81:ssä 82:sta runkosarjan ottelusta, ja hän sai viidennen peräkkäisen ehdokkuutensa NBA:n puolustajien ykkösjoukkueeseen. Aina kiistelty Bowen sai 7000 dollarin sakon ja yhden ottelun pelikiellon potkaistuaan Chris Paulia sen jälkeen, kun Paul oli kaatunut lattialle 12. maaliskuuta 2008 pelatussa ottelussa. Bowen sijoittui Marcus Cambyn jälkeen toiseksi liigan vuoden puolustavan pelaajan palkinnon saajaksi. Vuoden 2008 NBA:n pudotuspeleissä Bowen ei pystynyt pysäyttämään Los Angeles Lakers -vahti Kobe Bryantia, joka teki keskimäärin 28,3 pistettä ja auttoi L.A:ta voittamaan Spursin viidessä ottelussa. Bowen aloitti jokaisessa Spursin runkosarjan ja pudotuspelien ottelussa vuosina 2001-2008.

NBA-kausi 2008-09 oli Bowenin viimeinen Spursin kanssa. Vaikka hän pelasi 80 runkosarjaottelussa, hän ei ollut enää aloittaja, kuten seitsemällä edellisellä San Antonion kaudella. Hänen minuuttejaan vähennettiin myös huomattavasti (yli 30:stä 18,9:ään ottelua kohden), vaikka hänen heittomääränsä pysyivät tasaisina. Spurs lähti vuoden 2009 NBA:n pudotuspeleihin 54-28-tuloksella ja kolmantena siemenenä. Vaikutusvaltaisen heittovahti Manu Ginóbilin ollessa loukkaantuneena Spurs sai huonon alun ottelusarjalle ja hävisi lopulta Dallas Mavericksille 4-1. Spurs putosi pudotuspeleistä ensimmäisellä kierroksella ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2000.

Kesäkuun 23. päivänä 2009 Bowen kaupattiin yhdessä Kurt Thomasin ja Fabricio Oberton kanssa Milwaukee Bucksiin Richard Jeffersoniin. Hänet vapautettiin 31. heinäkuuta 2009 ja hän jäi eläkkeelle 3. syyskuuta 2009.

21. maaliskuuta 2012 Spurs poisti Bowenin #12 pelipaidan eläkkeelle. Bowenin pelipaita oli seitsemäs Spursin eläkkeelle jättämä. Bowenin luvalla Spurs antoi numeron 12 uudelleen vapaalle agentille LaMarcus Aldridgelle vuonna 2015.